Piąta odsłona DzieJesie(ń) Festiwalu. Co w programie?

Jesień wcale nie musi być nudna. Po raz piąty udowodni to DzieJesie(ń) Festiwal, który odbędzie się w sobotę, 13 września na wodzisławskiej starówce. Coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory można spędzić z uśmiechem - rynek znów wypełni się smakami, kolorami, zapachami oraz wyjątkowymi warsztatami. Zachęcamy do zapoznania się z godzinowym harmonogramem wydarzenia.
Impreza rozpocznie się o godzinie 15:00 i potrwa do 22:00, a niezwykły klimat starówki doda temu wydarzeniu niepowtarzalnego charakteru. Piąta odsłona DzieJesie(ń) Festiwalu to siedmiogodzinne, rodzinne święto, podczas którego mieszkańcy Wodzisławia i okolicznych gmin będą mogli zrobić jesienne zakupy, wziąć udział w degustacji pieczywa, kawy, wina, uczestniczyć w licznych warsztatach i pokazie kulinarnym. Podczas festiwalu ponownie odbędzie się konkurs na najsmaczniejszą szarlotkę, a dzień zakończy radosna potańcówka dla wszystkich uczestników.
Jesień zagości tego dnia także w okolicznych restauracjach. Szefowie kuchni przygotują wyjątkowe menu, specjalnie dedykowane wydarzeniu, dbając o zadowolenie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jedno jest pewne, będzie smacznie i wybornie.
Harmonogram godzinowy
Strefa warsztatowa, w godz. 15:00-19:00:
- godz. 15:00-17:00 - warsztaty tworzenia latawców i gniotków z Wodzisławską Placówką Wsparcia Dziennego „Dziupla”,
- godz. 15:00-18:00 - warsztaty kulinarne/kiszenia z Michałem Bałazym,
- godz. 15:00-19:00 - warsztaty tworzenia lampionów z Wodzisławskim Centrum Kultury,
- godz. 15:00-19:00 - mobilne planetarium,
- godz. 15:00-19:00 - warsztaty malowania kamieni z Wodzisławskim Uniwersytetem Trzeciego Wieku,
- godz. 15:00-19:00 - warsztaty parzenia kawy z prelekcją i degustacją z Opowiadamy o świecie,
- godz. 15:00-19:00 - warsztaty pszczelarskie z Pasieką Wiktoria z Czyżowic,
- godz. 15:00-19:00 - warsztaty tworzenia jesiennych wianków z SEI Szkoły Edukacji Innowacyjnej w Wodzisławiu Śląskim,
- godz. 15:00-19:00 - warsztaty z Ekodoradcą,
- godz. 15:00-19:00 - kiermasz taniej książki wraz z warsztatami z Miejską i Powiatową Biblioteką Publiczną w Wodzisławiu Śląskim,
- godz. 15:00-19:00 - spotkanie z autorką - Weroniką Tomalą,
- godz. 16:30 - rozstrzygnięcie konkursu na najsmaczniejszą szarlotkę,
- godz. 17:00-17:15 - prelekcja: „Poznaj tytuły książek, które umilą Ci jesienne wieczory”,
- godz. 17:15-17:30 - prelekcja: „Najlepsze filmy na jesień”,
- godz. 18:00-19:00 - pokaz kulinarny z degustacją z Kubą Grzybkiem.
Dodatkowo:
- godz. 19:00-22:00 - potańcówka z Dyskoteką Dorosłego Człowieka - Dee Jay Jano,
- godz. 19:00-22:00 - bezpłatna videobudka.
Strefa wystawców, w godz. 15:00-20:00:
- Mesto Karvina,
- Visit Ostrava,
- Nadleśnictwo Rybnik,
- Słodka Manufaktura Leona,
- Olejarnia Uzdrowisko Jastrzębie Zdrój,
- Winnica Laguna,
- Winnica Smuga,
- Lucky Time Aroma,
- Pracownia CerAnia rękodzieło,
- Aromatyczna Alchemia,
- Eko krauzka,
- Axel Decor Rękodzieło,
- Wrotyczowy Kram,
- Pasieka Wiktoria,
- Kuchnia Domowa Szubscy,
- Staro Stodoła.
Festiwalowe menu
W ramach wydarzenia szefowie kuchni wodzisławskich restauracji zaserwują popisowe festiwalowe menu. Autorskie dania przygotowane zostaną w myśl motywu przewodniego, jakim jest jesień. Festiwalowe menu przygotowano w Fanaberia Cafeteria, Pod Arkadami, Pilsner Pub, Restauracja Szwajcaria Röstihaus & Pizza.
Fanaberia Cafeteria, ul. Rynek 17
Fanaberia Cafeteria działa od 14 lutego 2015 roku, założona przez Joannę i Łukasza Borgoszów, który posiada tytuł Mistrza Cukiernictwa. W Fanaberii wszystko zachwyca, od słodkości, po dekoracje wnętrza, tak, aby każdy gość mógł delektować się smakiem i estetyką.
W ramach festiwalowego menu Fanaberia zaprasza na:
Przystawka:
- Burrata, rukola, burak, marynowana dynia, pistacje, oliwa pietruszkowa - 40zł.
Danie główne:
- Pierogi z kaczką (własnej produkcji), sos z żurawiny i czerwonego wina, pistacje - 48 zł,
- Burger Fanaberii (własnej produkcji), 100% wołowiny, sałata, pomidor, jajko sadzone, cheddar, chutney z czerwonej cebuli, frytki stekowe, bułka własnego wypieku - 52 zł.
Deser:
- Jogurtowa matcha cotta - 23 zł,
- Matcha latte z konfiturą malinową - 25 zł.
Pod Arkadami, ul. Rynek 15
Restauracja Pod Arkadami to przytulne wnętrza idealne na biznesowe śniadania, spotkania z przyjaciółmi czy rodziną oraz imprezy okolicznościowe. Ciepła atmosfera, staranny wystrój i subtelne oświetlenie sprawiają, że każdy gość może w pełni delektować się przysmakami kuchni polskiej i międzynarodowej.
W ramach festiwalowego menu restauracja Pod Arkadami zaprasza na:
- Krem z grzybów leśnych z paluchem francuskim - 26 zł,
- Gnocchi buraczane z migdałami w sosie śmietanowo-orzechowym z chilli - 42 zł,
- Antrykot brazylijski z puree musztardowym, pieczarkami i rozmarynem - 74 zł,
- Lody smażone z ciastem kataifi, sosem pistacjowym i owocami - 29 zł.
Pilsner Pub, ul. Rynek 8
Pilsner Pub to klimatyczny lokal serwujący najpopularniejsze czeskie potrawy oraz inne kulinarne przysmaki. Lokal doskonale nadaje się na spotkania towarzyskie i imprezy okolicznościowe, a także oferuje catering w atrakcyjnych cenach.
W ramach festiwalowego menu Pilsner Pub zaprasza na:
- Jesienna pizza (32 cm) - chrupiące ciasto, pieczone grzyby leśne, soczysty kurczak, cebula, mozzarella, świeży tymianek - 39 zł,
- Zupa z leśnych grzybów - kremowa zupa, grzyby leśne, śmietana, chrupiące grzanki - 20 zł,
- Leczo z jesiennych warzyw - papryka, cukinia, bakłażan, soczyste pomidory, grillowana kiełbasa, świeże zioła - 29 zł.
Restauracja Szwajcaria Röstihaus & Pizza
Restauracja Szwajcaria Röstihaus & Pizza to jedna z dwóch restauracji w Polsce autentycznie oddających ducha kuchni szwajcarskiej. Serwuje klasyczne fondue, rösti i desery z alpejskich składników. Wyjątkową atmosferę tworzą wnętrza z pamiątkami i gościnność zespołu.
W ramach festiwalowego menu Restauracja Szwajcaria zaprasza na:
- Krem dyniowy - dynia, mleko kokosowe, imbir, oliwa dyniowa - 19 zł,
- Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym - polędwiczki wieprzowe, kurki, śmietana, buraczki, placuszki rosti - 59 zł,
- Placki ziemniaczane ze schabem - placki ziemniaczane, schab, mizeria z ogórków zielonych i kiszonych - 59 zł,
- Papardelle z kurczakiem i podgrzybkami - makaron Papardelle, pierś z kurczaka, podgrzybki, pietruszka, śmietana, cebula, białe wino - 49 zł,
- Śliwki pod kruszonką - śliwki, cynamon, kruszonka, lody waniliowe - 25 zł.
Zapraszamy do udziału.


