„Jak powstaje chleb?” – na to pytanie i wiele innych uczniowie klasy III ze Szkoły Podstawowej nr 16 - Zawadzie już doskonale znają odpowiedź, ponieważ 26 września 2016 r. wzięli udział w wycieczce edukacyjnej do młyna w Rydułtowach i piekarni pana Mariana Salamona w Radlinie. W młynie uczniowie zapoznali się z procesem zmiany ziarenka w mięciutką mąkę. Z zaciekawieniem obserwowały, dotykały, wąchały, ważyły, kosztowały… to co było w ogromnych i głośnych maszynach i białych workach. W piekarni poznały kolejne etapy powstawania chleba, bułek i kołaczyków. Pieczywo wypieka się tutaj metodą tradycyjną na naturalnym zakwasie. Chleb tak wypieczony nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Właściciel piekarni poczęstował nas pysznym kołaczykiem, bułeczkami i chlebem. Jesteśmy wszystkim wdzięczni za tak miłe przyjęcie.
Na zakończenie wycieczki w ramach zajęć z edukacji zdrowotnej dzieci wybrały się do tężni w Radlinie, gdzie miały okazję skosztować wody ze źródełka i pooddychać wyjątkowo zdrowym powietrzem.