Dlaczego niemarnowanie żywności jest priorytetem?
W obliczu zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, narastających kryzysów zewnętrznych i zachwiania łańcuchów dostaw walka z marnowaniem żywności staje się kluczowym wyzwaniem dla wszystkich krajów. W krajach bogatych żywność marnuje się na każdym etapie łańcucha żywnościowego, a przede wszystkim w gospodarstwach domowych.
Czy wiesz, że marnowana na całym świecie żywność odpowiada za 8 proc. globalnej emisji CO2?
Marnowanie to także strata energii i wody. Szczególnie teraz kiedy mamy do czynienia ze wzrostem cen żywności.
Ok. 9 mln ton żywności marnowanej rocznie w Polsce oznacza:
- 22,77 mln ton CO2 wyemitowanych do atmosfery to tyle, ile wszystkie samochody osobowe w Polsce emitują w ciągu roku;
- 1,72 mld m3 wody, którą marnuje się do jej wyprodukowania to tak, jakby każdy Polak wylewał codziennie 100 1,5 litrowych butelek wody;
- 250 kg żywności zmarnowanej w przeliczeniu na jednego Polaka w Europie średnio to 179 kg, a w krajach afrykańskich zaledwie 10 kg na osobę.
- Na świecie rocznie marnuje się około 1/3 produkowanej żywności, a w ujęciu masy strat jest to około 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia;
- Na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się niemal 5 mln ton żywności; *
- Najwięcej marnują konsumenci - aż 60 proc., czyli blisko 3 mln żywności trafia do kosza;
- Co sekundę do kosza trafia 150 kg jedzenia, którego część wciąż nadaje się do wykorzystania;
- Aż 92 kg żywności trafia do kosza w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba;
- Przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza żywność o wartości około 3 tys. zł. Najczęściej w koszu lądują pieczywo, wędliny, świeże owoce i warzywa.
Zasada 4P
Jednym ze sposobów minimalizowania marnotrawstwa żywności jest zasada 4P:
- Planowanie zakupów z wyprzedzeniem;
- Przetwarzanie żywności w celu wydłużenia jej trwałości;
- Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach, sprawdzanie daty ważności;
- Podzielenie się zbędną żywnością.
Marnowanie żywności a ekologia
- Gdybyśmy potrafili ograniczyć marnowanie żywności tylko o połowę, to w efekcie uzyskalibyśmy 10 proc. potencjału produkcji żywności, czyli inaczej mówiąc - moglibyśmy wyżywić 1 miliard ludzi - podkreślił wicepremier Henryk Kowalczyk.
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że marnowanie żywności to także niekorzystne skutki dla środowiska.
- Dzięki niemarnowaniu żywności możemy mniej intensywnie produkować i jednocześnie wyżywić więcej osób - dodał wicepremier Henryk Kowalczyk.
Materiały
źródło: gov.pl