Organizacją partnerską o szczeblu regionalnym, która bezpośrednio dostarczała artykuły żywnościowe był Śląski Bank Żywności z siedzibą w Chorzowie.
W ramach POPŻ Podprogram 2017 do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutynowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatnki maślane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju, cukier biały, miód wielokwiatowy, olej rzepakowy, gulasz wieprzowy z warzywami.
Z tej formy wsparcia w ramach edycji – Podprogram 2017 skorzystało 370 osób.
POPŻ ma przyczyniać się do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
źródło: MOPS