Uczniowie Zespołu Szkół nr 2 wyjechali autokarem do Starego Jicina w celu realizacji drugiego działania zatytułowanego "Zdrowe odżywianie". Inauguracja dnia rozpoczęła się w auli szkoły krótkim występem. W jednodniowym spotkaniu w Starym Jicinie wzięło udział 25 uczniów z Chech z 5 opiekunami oraz taka sama ilość dzieci i opiekunów z Polski. Podczas spotkania poznawano i porównywano tradycje żywieniowe poszczególnych regionów. Praca odbywała się w trzech grupach mieszanych, które w ciągu dnia działały wymiannie na wszystkich stanowiskach.
Grupa pierwsza pracowała w klasie. Za pomocą interaktywnej tablicy zestawiała kartę dań z ukierunkowaniem na zdrowe potrawy oraz poznawanie i przydzielanie nazw dań. Celem grupy było zapoznanie się z nazwami dań partnera. W tej grupie dzieci także mogły skosztować gotowych dań, które grupa polska przywiozła ze sobą. Grupa druga w tym samym czasie pracowała w kuchni. Według podanej wcześniej receptury dzieci ugotowały danie regionalne. Celem było zaznajomienie z czeskimi potrawami i ich smakiem. Grupa trzecia znalazła się w uczniowskiej stołówce. Tam uczestnicy przygotowywali zimne danie według podanego przepisu. Następnie opisali jego przygotowanie i oceniali, który z dań było najlepsze. Wszyscy uczniowie oraz uczestnicy projektu mogli degustować wspólnie przygotowane potrawy oraz te przywiezione przez uczniów z Polski. Mogli tez porównać wykonanie z przepisami danych potraw w języku polskim i czeskim.
Kolejną atrakcją była wycieczka dwóch grup do Galerii Rubin, gdzie uczestnicy mogli zapoznać się z regionalnym wypiekiem chleba w czasie zajęć ,,Od ziarna do chleba”. Na koniec odbyło się spotkanie podsumowujące wszystkie działania dnia, po czym nastapiło pożegnanie i wyjazd do Wodzisławia. Podczas spotkania uczestników zaszczycili swoją obecnością: dyrektor Zespołu Szkół nr w Wodzisławiu - Danuta Paszylka, doradca prezydenta Miasta Wodzisław Śląski do spraw oświaty - Eugeniusz Ogrodnik oraz wieloletni koordynator projektów - Barbara Wróbel. Wszyscy uczestnicy drugiego spotkania dzielnie pracowali i angażowali się na swoich stanowiskach. Uczniowie nawiązali też kolejne znajomości i przyjaźnie.